Återbetalning av onlinebetalningar

Det kommer alltid att finnas situationer där du behöver avbryta betalningar och återbetala dina kunder. Följande guide visar vilka alternativ du hittar för återbetalningar i funktionen EasyPay.

Återbetala en reserverad betalning

Så länge betalningen endast har reserverats, vilket innebär att din bank har reserverat beloppet för att se till att det finns tillräckligt med pengar på din kunds konto för att slutföra betalningen, kan du enkelt återbetala betalningen via EasyPractice.

Gå då till ’Inställningar’ i toppmenyn och välj EasyPay. Här hittar du alla överföringar från dina kunder. Genom att klicka på en debiterad betalning hittar du alternativet ’Återbetalning’:

Välj sedan att återbetala betalningen och skapa en kreditnota. Du kan också välja att återbetala betalningen och markera fakturan som ’inte betald’. Som regel rekommenderar vi att du skapar en tillhörande kreditnota när du behandlar en återbetalning.

Om betalningen endast har reserverats, vilket innebär att du har valt att debitera din klient först efter det bokade mötet, behöver du inte skapa en kreditnota för återbetalningen. Istället kan du helt enkelt radera betalningen:

Återbetala en betalning efter betalningsdatumet

När transaktionen har godkänts av banken, vilket innebär att betalningen inte längre är reserverad, kommer du inte att kunna avbryta betalningen via EasyPay. För att återbetala en betalning måste du därför överföra pengarna manuellt via din bank. Skapa sedan en kreditnota i systemet på samma sätt som beskrivs ovan och skicka den till din klient.

För att skapa en kreditnota manuellt, gå till ”Fakturor” i det övre menyraden och klicka på Skapa ny kreditnota.

Här kan du välja vilken faktura som ska kopplas till kreditnotan. All nödvändig information om fakturan överförs sedan automatiskt till kreditnota. Skicka slutligen kreditnotan till din kund som ett kvitto på återbetalningen.