Lägg till och redigera onlinekurser

Att skapa en onlinekurs i EasyPractice är relativt enkelt! Här kan du lägga in ditt eget innehåll och sedan göra kursen tillgänglig via din OnlineBokning. Kombinera fritt text, bild och videor på det sätt som passar ditt upplägg bäst!

Hur du skapar en onlinekurs

Appen Onlinekurser måste först aktiveras i EasyPractices App-meny. Appen kostar 139kr/mån och beloppet läggs automatiskt på din abonnemangskostnad när du aktiverar appen. När appen har aktiverats kan du hitta alternativet ”Onlinekurser” i huvudmenyn. Klicka på menyn för att öppna appens översikt. Välj sedan ”Skapa ny onlinekurs” för att komma igång med din första kurs.

Här behöver du först namnge kursen för att fortsätta:

Sidan kommer sedan att visa två huvudalternativ: Innehåll och Inställningar. För nu kommer vi att fokusera på innehållet i din kurs. Under menyn ”Innehåll” kommer du sedan hitta två alternativ: skapa en ny sida eller skapa en ny kategori. Kortfattat består varje kategori av flera sidor, så vi börjar här med att skapa en första sida.

Sidor

Sidorna är grunden för dina kurser. Det är här du lägger till allt innehåll i dina kurser. För att skapa en ny sida, klicka på knappen ”Skapa ny sida”. Under rubriken ’Innehåll’ kan du sedan välja mellan att lägga till text, bild och videor till din sida. Du kan också bifoga filer som sedan kan laddas ner av kursdeltagarna. Under ”Kategori” kan du välja att lägga till sidan i de huvudkategorier du har skapat (läs mer om kategorier längre ner).

• Text: I textrutan hittar du flera alternativ för font, storlek och layout. Du kan också lägga in en bild direkt i texten eller länka till ett externt media (såsom ett youtubeklipp eller liknande). Mediet kommer då automatiskt att formeras till ett snyggt bildformat.
  • Bilder och videor: Du kan också ladda upp bilder och videor från din egen dator. Notera att det kan ta upp till 15 minuter för högkvalitativa filmer att laddas upp på din sida.
  • Filer: Välj + Bifoga en fil om du till exempel vill ladda upp en PDF-fil som du vill dela med dina kursdeltagare. Filen kommer att hamna längst ner på din sida.

För att ändra på upplägget i kursen kan du klicka på knappen ”Sortera innehåll”. Då kommer allt innehåll att minimeras till små rutor som du kan flytta runt och placera i den ordning som passar dig bäst.

När du väl har fyllt din sida med textinnehåll, bilder och liknande klickar du på ”Spara ändringar” för att spara innehållet.

Under rubriken ”Inställningar” kan du slutligen välja att publicera sidan och ändra tillgängligheten för sidan. Välj mellan att göra sidan tillgänglig direkt vid köpet, på ett specifikt datum, eller ett specifikt antal dagar efter köpet. Klicka sedan på ”Spara kategorin” för att spara dina inställningar.

Kategorier

En kategori kan som sagt bestå av flera sidor. I mitt exempel nedan har jag till exempel skapat en onlinekurs i yoga och meditation. En kategori representerar här meditationsövningar och en kategori representerar yogaövningar. Sedan har jag skapat några sidor för varje kategori: Andning och Fokus för kategorin ”Meditiation”, och yogaposerna Dansaren och Triangeln för kategorin ”Yoga”:

På så sätt strukturerar du upp kursen på ett bra sätt, och dina kursdeltagare kommer enkelt kunna följa hela kursen från start till slut.

För att skapa en ny kategori klickar du på ”Skapa en ny kategori” och namnger sedan kategorin. Här hittar du återigen två alternativ för ”Innehåll” och ”Inställningar”. Under Innehåll kan du ändra kategorins namn, och under Inställningar kan du ändra på kategorins status och tillgänglighet, på exakt samma sätt som för dina sidor. Klicka sedan på ”Spara kategorin” för att spara dina inställningar.

Under varje kategori kommer du nu att kunna lägga till nya sidor, eller flytta redan befintliga sidor till kategorin.

Översikt och struktur för hela kursen

När du väl har skapat sidor och kategorier kan du även välja att omstrukturera kursen som helhet. I kursöversikten under ”Redigera” kommer du att kunna sortera dem på samma sätt som du sorterar sidinnehållet. Klicka bara på knappen ’Sortera’ och använd pilarna för att flytta sidor och kategorier som du vill.

Här kan du även radera kursen, visa onlinekursen från dina klienters perspektiv, och redigera nya och gamla sidor och kategorier.

Publicera kurserna

Under de generella inställningarna för din kurs kan du ändra namnet på kursen och lägga till en kort beskrivning av kursen som kommer att visas i din onlinebokning. Här prissätter du även kursen. När allt detta är klart återstår det bara att publicera kursen. Det gör du genom att klicka på knappen ”Publicera”. Om du behöver avpublicera kursen igen så kan du göra det i efterhand på samma plats. Sen är det bara att spara inställningarna och börja ta emot nya kursdeltagare!

Som nämnts tidigare i guiden så kan du även publicera och avpublicera specifika kategorier och sidor. Det gör du under inställningarna för respektive sida eller kategori.

Anmälan av kursdeltagare

När din kurs väl har publicerats kommer du i kursöversikten att kunna se kursens status, antalet köp och det totala beloppet som fakturerats för kursen.

Anmälan till dina kurser kan antingen ske manuellt eller via din onlinebokning. För att lägga till en kursdeltagare manuellt klickar du bara på + Lägg till köp av onlinekurs. Ett nytt fönster kommer då att öppnas som låter dig välja mellan att bjuda in både existerande och nya klienter. Du kan även skapa en faktura och bifoga den i det mejl som skickas till dina klienter:

När du klickar på ”Lägg till” kommer en inbjudan till kursen automatiskt att skickas till klienten. Notera att för att kunna bjuda in en deltagare till kursen manuellt måste kursen först vara publicerad.

Slutligen kommer dina klienter såklart även att kunna registrera sig på kursen via din onlinebokning. Onlinekursen kommer att visas i en helt ny menyrubrik i din onlinebokning, där dina klienter kan se och registrera sig på kursen.