Gör tjänster/kalendrar tillgängliga i din Onlinebokning

För att din Onlinebokning överhuvudtaget ska fungera måsta dina tjänster, kalendrar och relaterade öppettider göras tillgängliga i din Onlinebokning. Den här processen är tätt sammankopplad med både Kalendrar och Tjänster i systemet. Därför rekommenderar vi också att du läser deras respektive guider först. För att göra installationen så tydlig som möjligt kommer den här sidan endast att fokusera på hur du länkar dem till din Onlinebokning.

Hur du gör dina kalendrar tillgängliga i din Onlinebokning

Kalendrar är inte automatiskt tillgängliga i din Onlinebokning. För att dina klienter ska kunna boka en tid hos dig i en specifik kalender börjar du med att gå till ’Inställningar’ i huvudmenyn. Välj sedan ’Onlinenokning’ och klicka på ’Tillgängliga tider’. Här kan du välja vilken eller vilka kalendrar du vill göra tillgängliga för onlinebokning.

Du kan även välja att göra en kalender privat i din Onlinebokning, vilket innebär att endast klienter med kalenderns direktlänk kan komma åt kalendern i Onlinebokning och boka tid i densamma. Läs mer om hur du skapar privat kalendrar i din Onlinebokning här.

Hur du gör dina kalendrar tillgängliga i din Onlinebokning

Klicka slutligen på ’Spara inställningarna’ för att aktivera kalendern för onlinebokning.

Hur du gör tjänster tillgängliga i din Onlinebokning

Inte heller tjänster är automatiskt tillgängliga i din Onlinebokning. För att göra en specifik tjänst tillgänglig för bokningar online måste du ha två saker i åtanke:

1. Att din tjänst finns i en kalender som har aktiverats för onlinebokningar.
  2. Att den specifika tjänsten i fråga har aktiverats för onlinebokningar.

Båda inställningar kan aktiveras när du skapar eller redigerar en tjänst. Under fliken Information kommer du att kunna välja vilken kalender tjänsten hör till:

Hur du gör dina kalendrar tillgängliga i din Onlinebokning

Och under fliken Onlinebokning kan du välja om den specifika tjänsten ska kunna bokas via din Onlinebokning eller inte:

Hur du gör dina kalendrar tillgängliga i din Onlinebokning

Klicka sedan på ”Spara” för att spara dina inställningar.

Precis som för kalendrar kan du skapa privata länkar för bokning av särskilda tjänster i din Onlinebokning. Detta är användbart då du vill erbjuda en viss kundgrupp särskilda tjänster. Du kan läsa mer om hur man skapar och använder privata länkar för bokning av tjänster under här.

Boka nästa lediga tid

Det är även värt att nämna att vi har ett smart alternativ för flera kalendrar och tjänster – nämligen att klienten kan välja att boka ”Nästa lediga tid”.

Det är smidigt om det till exempel är första gången som klienten besöker din klinik och inte har en preferens angående vilken terapeut de vill träffa, eller om kunden helt enkelt bara är intresserad av att boka nästa lediga tid och inte har tid att gå igenom alla kalendrar för att hitta denna.

Detta är inte en inställning du kan ställa in under ’Inställningar’ -> ’Onlinebokning’, utan ett alternativ som kommer att visas av sig självt om vissa villkor är uppfyllda.

Detta kräver att du har ställt in i ditt bokningsflöde så att tjänsten måste väljas först:

Boka nästa lediga tid
De olika alternativen för Bookingflow i EasyPractice

Detta kan väljas under ’Inställningar’ -> ’Onlinebokning’ -> ’Design’.

När detta är valt är nästa steg att kontrollera att tjänsten är tillgänglig i flera kalendrar. Kontrollera detta genom att gå till menyn ’Tjänster’ och välja detta under den specifika tjänstens inställningar.

Gå sedan in på din bokningssida (via ”Inställningar” -> ”Onlinebokning” -> ”Klicka här för att se hur din Onlinebokning ser ut”). Nu kommer du att se ett alternativ för att välja ”Nästa tillgängliga tid” istället för att välja en kalender:

Boka nästa lediga tid

Om du klickar på det här alternativet kommer du automatiskt att tilldelas nästa tillgängliga plats. Min klient har i detta fall fått en tid hos Åsa den 12 december 2022 kl. 08:00.